Zo zet je ChatGPT slim in.

Misschien heb je al even met ChatGPT gespeeld. Of misschien wacht je nog, omdat je denkt dat het te technisch of tijdrovend is. In beide gevallen: dit artikel is voor jou.

Wat heb je eraan voor je bedrijf?

En hoe voorkom je dat je het onnodig ingewikkeld maakt?

Wat zijn prompts – en hoe werkt dat dan precies?
Een prompt is eigenlijk gewoon een opdracht of vraag die je aan ChatGPT geeft. De manier waarop jij je input aanlevert, bepaalt het resultaat.

Toch denken veel online ondernemers dat ze eerst precies moeten weten hoe het allemaal werkt, of dat ze hier weinig aan hebben zonder de prompts van een expert. Maar daar zit juist de kracht van ChatGPT: het reageert op hoe jij het benadert. Geen moeilijke codes of trucjes nodig dus; gewoon duidelijke communicatie, die je afstemt op wat je wilt bereiken.

Kortom: des te meer aandacht besteed aan de opdracht duidelijk maken, des te persoonlijker en inhoudelijk kwalitatiever de uitkomst zal zijn.

Waarom lijkt het dan soms toch zo complex?
Meestal is het antwoord hierop simpel: marketing.
Want als jij denkt dat je kennis mist en achterblijft op de markt, ben je sneller geneigd om een dienst aan te schaffen om dit gat op te vullen. Maar je hoeft echt geen tech-nerd te zijn. ChatGPT vraagt om duidelijkheid, geen diploma.

Wat heb je eraan als online ondernemer?
â–Ēī¸ Brainstormen, samenvatten, strategie bepalen: het kan je helpen om een plan concreet te maken of verbanden te leggen waardoor je het niveau van je gehele aanbod kunt optrekken of bijschaven. Denk aan bijvoorbeeld een lancering of een toevoeging van je aanbod met een langeretermijndoel.
â–Ēī¸ Het maken van content in je eigen tone of voice, structureren, of het opzetten van formats voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, e-book of salespage. (zoals bijvoorbeeld het Founders Archief en dit artikel)

Hoe geef je een duidelijke opdracht aan ChatGPT?
Begin met jezelf de vraag te stellen: Wat wil ik hiermee bereiken? Vervolgens help je ChatGPT door de juiste context te geven: wie is je doelgroep, wat is de tone of voice, en welke vorm zoek je?

Voorbeeld:
Schrijf een social media post over het belang van een goed ingerichte backoffice. Doelgroep: startende online ondernemers. Insteek: inspirerend, bondig, licht prikkelend.

Duidelijke input geeft je output die veel dichter bij je eigen stijl ligt – en vaak sneller bruikbaar is dan je denkt. Des te meer persoonlijke voorkeuren je doorgeeft, des te persoonlijker je het maakt.

Hoe stel je gerichte vragen?
Stel geen brede vragen zoals “Wat kan ik doen om beter zichtbaar te zijn?” maar maak er iets concreets van, zoals:

“Welke originele invalshoeken kan ik gebruiken om een carousel te maken over mijn werkmethode?”
“Kun je drie opties geven voor een afsluitende zin in een e-mail, in een warme en betrokken toon?”

Geef ChatGPT ruimte om met je mee te denken – maar blijf wel zelf de regie houden.

Wanneer kan het wÊl zinvol zijn om expertise in te schakelen?
Als je ChatGPT wilt gebruiken binnen klantwerk, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden of het schrijven van campagnes voor anderen, kan het waardevol zijn om je te verdiepen in hoe je het op professioneel niveau inzet. Of om een stukje gebrek aan kennis in het vakgebeid op te vullen.

Ook wanneer je merkt dat je vastloopt op het scherp formuleren van opdrachten, of steeds output krijgt die niet goed aansluit bij wat je zoekt, is het slim om even iemand mee te laten kijken of gebruik te maken van praktische tutorials of templates.

Dus... moet ik nu wel of niet nog die ene cursus aanschaffen voor ChatGPT? 🤔
Voor de meeste online ondernemers is het antwoord: nee.
Veel kennis ontdek je vanzelf door ermee te werken. Je leert het snelst door te proberen, bij te sturen en te leren op basis van je eigen stijl en doelen.
Zo maak je de output van ChatGPT ook sneller in lijn met jouw waarden.

Voor je eigen bedrijf – denk aan het uitwerken van ideeÃĢn, het bouwen aan je aanbod of het versterken van je content – kom je vaak al een heel eind door gewoon te beginnen. En als je dan toch vastloopt, kom je daar gauw genoeg achter en kun je alsnog uitkijken naar iets dat je verder helpt.

En twijfel je nog steeds? Vraag het dan anders eerst even aan ChatGPT 😉



Hulpbron: ChatGPT

Vorige
Vorige

Groeien zonder een team?

Volgende
Volgende

Hoe zit het nu met die Wet DBA?